Missie geslaagd: Culemborg Wereldstad!

Archief
Laatste reacties
Geplaatst door: Florens In: Activiteiten Op: 23/03/2016 Reacties: 0
Burgemeester 18 maart

Na maanden van voorbereiding was het vrijdagavond 18 maart dan eindelijk zo ver! Een uitgebreid verslag.

Culemborg met recht een Wereldstad!

We beginnen met het eind. Zo enthousiast zijn we en zo leuk was de avond! Inspirerende sprekers, een aandachtig en gemêleerd publiek en dat alles afgetrapt door de Burgemeester. Dan terug naar het begin. Het moment dat we nog gespannen waren: Hoeveel mensen komen er? Klopt het draaiboek? Weten de sprekers te inspireren? Werkt de techniek? Blijven de mensen de hele avond zitten? En meer van dat soort vraagtekens. De foto’s en het verhaal hier onder verklappen de rest!

Bijna alle vragen kunnen met een volmondige ja beantwoord worden. Alleen de techniek…. Vooraf getest en alles werkte perfect, tot dat het echt nodig was. Wat ging er mis? Dat verklappen we verder op. Er ging namelijk vooral veel goed! De trotse Burgemeester Roland van Schelven stond stil bij het jaar 2018, wanneer Culemborg maar liefst 700 jaar stadsrechten bezit. Wat er in die 700 jaar gebeurd is en waar de multiculturele roots van Culemborg liggen, werd verteld door Jack van der Winkel. Wist jij dat:

– Culemborg ministers heeft geleverd zoals Johan van Rosenthal en Otto van Rees?
– De Kolonist van Zuid-Afrika, Jan van Riebeeck, Culemborger was?
– Er jenever werd gemaakt in Culemborg? Zo slecht dat niemand het hier dronk en het naar Afrika werd verscheept?
– Je op www.culemborgzoalshetwas.nl meer van dit soort leuke feitjes zijn te vinden?

Jack vd WinkelNabil

 

 

 

 

 

 

 
Na de eerste sprekers was het de beurt aan Moving Culemborg zelf. De filmpjes die klaar stonden van de reis naar Marokko en Ambon…..werkte niet! Snel door met Jan & Nabil, die beiden mee zijn geweest naar Marokko. Beiden een indrukwekkend verhaal, met een vleugje humor. Gelukkig weet Jan inmiddels waar hij het beste kikkererwten kan halen: bij de Turkse winkel! Na de humor van Jan kwamen de indrukken van Nabil aan bod. De weeskinderen die met een grote glimlach rondliepen, terwijl zij hun ouders verloren zijn.. dat heeft indruk gemaakt! Zeker gezien het belang van ouders zoals dit ook in het geloof naar voren komt. Na deze sprekers was het de eer aan de voorzitter van de Moskee in Culemborg Hasan Barzizaoua om het eerste deel af te sluiten. Zijn boodschap? Oordeel niet, maar spreek iemand aan als je iets niet begrijpt of het ergens niet mee eens bent. Zo kom je tot begrip voor elkaar en elkaars beweegredenen, ongeacht leeftijd, geslacht, geloof of cultuur. Verruim/open je blik, dan kom je samen verder!

In het tweede deel van de avond lukte het dan toch: filmpjes! Het gevoel van de Marokko reis werd alsnog ondersteund door indrukwekkende beelden, waarna ook de reis naar Ambon getoond werd. Wederom bijzondere beelden. De aanwezige dames en het publiek genoot van de beelden. Uit de antwoorden bleek dat de groep nog veel terug denkt aan de reis. Want wanneer ben je gelukkig? Is het zielig dat ze op het eerste oog weinig hebben? De kinderen op Ambon leken misschien wel gelukkiger! Zoveel waardering voor een aai over de bol of een ballon, bijzonder. Dat de meiden hier weer anoniem over straat kunnen en niet om de meter gevraagd worden hun handtekening te zetten of op de foto te gaan… dat is dan wel weer een verademing 😉

Ook in het tweede deel van de avond stonden er enkele sprekers op de bühne. Joop Kols (Ome Joop voor de Ambon groep) van de KNVB deelde zijn ervaring als Worldcoach Instructor en Fred Voordouw van de Commissie Sport (Culemborg700) keek nog eens vooruit. Daarbij legde hij de link vanuit zijn rol in Culemborg Oost en riep tot slot alle aanwezigen op om vooral mee te doen aan de Culemborg City run op tweede paasdag, of de deelnemers juist aan te moedigen!

Wethouder Fouad Sidali mocht de avond afsluiten en deed dit uiterst krachtig. Zoveel mooie voorbeelden en kansen van onze bijzondere stad kwamen voorbij en dat motiveert! “Ja, de problemen die er zijn moeten opgelost worden. Laten wij vooral de focus leggen op de kansen die deze wereldstad biedt. Laten we de verbinding leggen en verbonden blijven!” Dit na aanleiding van diverse mooie voorbeelden die voorbij zijn gekomen deze avond, de lessen die zijn geleerd en het bijzondere jaar wat eraan komt in 2018.

PubliekFouad

 

 

 

 

 

 

Als verbindende factor kijken wij terug op een super gave avond en is onze missie geslaagd! Wij danken alle aanwezigen voor hun aandacht en tijd, Lease Voice voor de muzikale begeleiding, Menarie Parise Culemborg voor de dans, alle vrijwilligers voor de organisatie en lekkere hapjes, de sprekers voor hun inspirerende verhalen, de genodigden voor hun aanwezigheid en iedereen die nu niet genoemd is…. ook jij bedankt!

 


Plaats een reactie